“Nu ben ik aan de beurt.”

 

Linda (55) is werkzaam in het onderwijs. Zij worstelt al jaren met overgewicht. Een aantal maanden geleden besloot ze voor zichzelf, nu is het genoeg en zocht ze hulp. Zij is onder behandeling bij Jacqueline Vogelaar. Ondertussen is ze al ruim 10 kilo afgevallen.

Linda, vertel eens, waarom heb je hulp gezocht?
Ik worstel al jaren met mijn gewicht. Heb alle boeken gelezen, alle diëten gevolgd. maar ik kreeg mijn gewicht maar niet onder controle. Mijn BMI was op een gegeven moment zo hoog dat ik in aanmerking kwam voor een maagverkleining. Dat was voor mij de grens. Een operatie zou voor mij gevoeld hebben alsof ik van mezelf verloren had. Ik dacht: dit kan niet langer zo doorgaan, ik ga hulp zoeken.

Je bent uiteindelijk bij Jacqueline terechtgekomen. Hoe zijn jullie gestart?In het begin heeft Jacqueline me vooral heel veel vragen gesteld om mijn situatie in kaart te brengen. Ze heeft me laten vertellen over hoe mijn dag eruit ziet en waar de moeilijke momenten zitten. Daar heb ik ook het observatieformulier voor gebruikt, waarop ikzelf goed kan bijhouden wanneer ik zulke momenten tegenkom. Vervolgens hebben we verder ingezoomd op die momenten: zaten ze vooral in mijn lijf of in mijn hoofd? Had ik last van fysieke honger of juist van ‘hoofdhonger’? Uiteindelijk draait het er vooral om dat ik nieuwe karrensporen ga aanleggen.Waar komen bepaalde gedragingen vandaan en hoe kan ik die veranderen door nieuwe gedragingen aan te leren. 

Waar komen die gedragingen dan vandaan bij jou?
Het gaat bij mij vooral fout in mijn eetgedrag. Ik kan mezelf enorm bedonderen, stiekem snoepen, veel ongezonde voeding en veel suikers tot me nemen. Als je daar eenmaal mee begint, dan is het heel lastig om ermee te stoppen. Door mijn voortdurend schommelende bloedsuikerspiegel bleef ik maar snoepen. En je wilskracht is ook niet onuitputtelijk.

Eten is vaak een symptoom van een bepaalde behoefte die je wilt vervullen. Hoe zit dat bij jou?
Bij mij heeft dat vooral te maken met een stukje gebrek aan zelfliefde en opkomen voor mezelf. Ik kan mezelf enorm wegcijferen om anderen naar hun zin te maken. Ik vermijd confrontaties en bewaar graag de lieve vrede. Daar doe ik zo veel moeite voor dat ik vergeet voor mezelf zorgen. Ik rust niet op tijd, ga te laat naar bed en eet ongezond en op verkeerde tijden. Vervolgens ga je je honger stillen met ongezond voedsel. Daardoor voel je je weer slecht, zit je niet lekker in je vel en kom je uiteindelijk in een negatieve spiraal terecht waar je niet meer uitkomt. Dat heeft uiteindelijk invloed op alle aspecten in je leven.

“Ik doe zoveel moeite om confrontaties te voorkomen, dat ik vergeet voor mezelf te zorgen.”

Je bent nu al een paar maanden onder behandeling, hoe gaat het nu met je?
Sinds een maand of twee heb ik het gevoel dat het me beter lukt me aan nieuwe gewoontes te houden. Dit komt niet zozeer door de 10 kilo die ik ben afgevallen, wat natuurlijk wel fijn is, maar vooral doordat ik me fysiek veel beter voel. Daardoor lukt het in mijn hoofd ook beter en heb ik bijvoorbeeld minder last van ongecontroleerde eetmomenten.

Heb je nog tips voor anderen die worstelen met overgewicht?
Maak het bespreekbaar! Je kunt je zo eenzaam voelen in je strijd. Neem kleine stapjes. Ik vind het zelf nog steeds moeilijk om er open over te praten, zelfs met mijn partner. Daarom ben ik zo blij met Jacqueline. zij staat toch wat verder van me af.

En nu, wat is de volgende stap?
Ik ben er echt nog net, maar de eerste stappen in de goede richting zijn gezet. Ik hoop dat ik samen met Jacqueline de volgende stappen kan zetten. En ik hou van sportieve uitdagingen. De eerstvolgende is de kustmarathon in Zeeland. Ik ga 11 kilometer wandelen en 56 kilometer mountainbiken. Ik heb paarden thuis en die krijgen als voer paardenbiks. En laat zo’n zak noo ongeveer hetzelfde wegen al, het gewicht dat ik kwijt ben.Hoe lekker zal het zijn zonder die zak paardenbiks te finishen in Burgh-Haamstede.

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Wat is de oorzaak van jouw gewicht?

Doe de Weeg & Weet checklist en bespreek die met je huisarts.

Doe de weeg & weet checklist voor meer inzicht in jouw situatie

Obesitas door psychische problemen

Jacqueline Vogelaar (59) is psycho-sociaal therapeut en ziet veel cliënten met overgewicht gerelateerd aan psychische klachten. Het overgewicht is bijna altijd een symptoom van een onderliggend psychisch probleem; de angel die je eerst moet verwijderen.

Sommige medicijnen veroorzaken overgewicht

Medicijnen kunnen onbedoeld gewichtstoename veroorzaken, wat vaak over het hoofd wordt gezien. Huisarts Françoise Langens deelt haar inzichten over hoe je hierover in gesprek kunt gaan met je arts en welke alternatieven er zijn. Lees verder voor tips en advies.

Zoek de juiste balans

Hartklachten en overgewicht gaan vaak hand in hand, vooral bij vrouwen. Dr. Janneke Wittekoek legt uit hoe stress, overgang en andere factoren een rol spelen. Ontdek haar holistische benadering voor een gezondere balans en hoe je zelf het heft in handen kunt nemen. Lees verder voor waardevolle inzichten.