Hoe pak ik het aan?

Afvallen is één ding, maar om een blijvend resultaat te krijgen, zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden. Wil je weten hoe je dit moet aanpakken? Bekijk hier het stappenplan dat jou gaat helpen bij het aanpakken van jouw overgewicht.

Praat met je huisarts

Een open gesprek met je huisarts kan de start zijn om gewicht te verliezen. Tegenwoordig is er meer aandacht en begrip voor. En de behandelmogelijkheden zijn uitgebreid.

Vraag daarom naar de mogelijkheden die jouw huisarts kan aanbieden, wat de voor- en nadelen zijn van de mogelijkheden en wat dat betekent voor jouw situatie.

Om het gesprek met je huisarts voor te bereiden kun je de Weeg & Weet checklist doen. Deze checklist geeft zicht op jouw persoonlijk situatie.

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

De GLI is een combinatie van behandelingen gericht op gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en eventueel individuele psychologische behandeling om verandering van gedrag te ondersteunen.

De GLI wordt in de vorm van een programma aangeboden. Dit kan individueel of in groepsverband zijn. De totale doorlooptijd van dit programma is 24 aaneengesloten maanden.

De GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor:

• Mensen met een BMI vanaf 25 én een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes type 2
• Mensen met een BMI vanaf 30.

Via je huisarts wordt je doorverwezen naar een RIVM erkende GLI aanbieder. Dit kan een leefstijlcoach, diëtist en/of een fysio-en/of oefentherapeut zijn. Zij bieden de GLI in hun eentje of in samenwerking met elkaar.

Medicatie als aanvulling op de GLI

Mocht de GLI alléén onvoldoende effect geven, dan kun je medicatie ter ondersteuning van de GLI vragen na een jaar behandeling.

In Nederland zijn er een aantal geregistreerde medicijnen verkrijgbaar met ieder hun eigen werking, die ervoor zorgen dat het hongergevoel vermindert door in te spelen op:

1. Het belongingsgevoel, waardoor je minder beloning ervaart bij eten

2. Het herstellen van het verzadigingsgevoel

Je kunt voor medicatie in aanmerking komen bij een BMI vanaf 27.

Bespreek met je huisarts of medicatie als aanvulling op je GLI een goede optie voor je is. In veel gevallen wordt de medicatie waar je voor in aanmerking komt vergoed vanuit het basispakket als je deze gebruikt als toevoeging aan een GLI programma.

Maagballon als aanvulling op de GLI en medicatie

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een maagballon, bijvoorbeeld omdat je geen slikproblemen ervaart of niet zwanger bent. Dit is een behandeloptie bij een BMI vanaf 27.

De maagballon wordt in de vorm van een capsule ingeslikt, eenmaal in de maag wordt deze gevuld met vloeistof. Je zal minder hongergevoel ervaren.

De maagballon blijft 16 weken zitten en na de periode loopt de ballon langzaam leeg en verlaat het lichaam via de ontlasting.

De maagballon wordt niet vergoed vanuit het basispakket.

Maagoperatie als aanvulling op de GLI en medicatie

Mocht zowel de GLI als medicatie niet voldoende hebben geholpen, dan is een maagoperatie een optie.

Om in aanmerking te komen voor een maagoperatie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

• BMI van minimaal 40, of boven de 35 in combinatie met ziekte(n) gerelateerd aan je obesitas
• Minstens 5 jaar overgewicht
• Je bent tussen de 18 en 65 jaar oud
• Andere methodes reeds geprobeerd
• Goed gemotiveerd om eet- en leefgedrag aan te passen

In Nederland zijn er twee soorten maagoperaties die het meest voorkomen:

1. Maagomleiding: bij een maagomleiding wordt een klein stukje van de maag afgesplitst en op de dunne darm gezet.
2. Maagverkleining: bij een maagverkleining wordt een deel van de maag afgesneden zodat er een kleinere maag overblijft.

Het traject voor een maagoperatie is intensief en impactvol. Daarnaast brengt een maagoperatie ook een aantal risico’s met zich mee. Laat je daarom goed adviseren door je huisarts of andere zorgprofessional voordat je een beslissing neemt.

Obesitas is een chronische ziekte waarbij behandeling en ondersteuning nodig is. Hoewel het lastig kan zijn om met je huisarts over je gewicht in gesprek te gaan, kan de huisarts jou wel helpen. Samen kunnen jullie bespreken welke optie het beste bij jouw situatie past om jouw overgewicht aan te pakken.

Bronnen:

Vetbelangrijk, Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon
Partnerschap Overgewicht, www.partnerschapovergewicht.nl
Zorgstandaard Obesitas, www.partnerschapovergewicht.nl/wpcontent/uploads/2020/03/PON_Zorgstandaard_Obesitas_2011_A4_v1_04.pdf
Nederlandse Obesitas Kliniek, www.obesitaskliniek.nl