Wat zijn oorzaken van obesitas?

Welke factoren hebben invloed op mijn gewicht?

 

De oorzaken van overgewicht of obesitas zijn voor iedereen verschillend. Sommige factoren kunnen we makkelijk veranderen, andere niet. Gelukkig kun je wel de juiste hulp zoeken en sta je er zeker niet alleen voor. Wanneer je achterhaalt wat de oorzaak is van jouw overgewicht of obesitas, is de juiste behandeling weer een stap dichterbij.

De volgende zes categorieën van factoren of oorzaken kunnen bijdragen aan overgewicht of obesitas:

 

1. Leefstijl

Wat zijn jouw gewoontes als het gaat om eten,  bewegen en slapen?  Drink je vaak alcohol of rook je?

Een leefstijlcoach weet verschillende oorzaken op te lossen door een holistische aanpak aan te bieden. Een behandeling bij een leefstijlcoach zit ook in het GLI-traject verweven en dit kun je aanvragen bij je huisarts.

2. Mentale factoren

Heb je last van depressieve klachten, stress of eetbuien?

Vaak ligt de oorzaak van overgewicht of obesitas dieper dan we aan de buitenkant kunnen zien. Om daarachter te komen kun je in gesprek gaan met een psycholoog of psychiater. Hij of zij kan je helpen om bijvoorbeeld gebeurtenissen te verwerken en vervelende situaties een plek te geven. Dit kan een positieve werking hebben op je stofwisseling en eetpatroon.

3. Medicatiegebruik

Gebruik je medicatie, die gewicht verhogende bijwerkingen kunnen hebben?

Geneesmiddelen kunnen als bijwerking hebben je gewicht te verhogen. Praat eens met je huisarts over alternatieve geneesmiddelen. Of misschien kun je tijdens het medicijngebruik je voedingspatroon aanpassen. #VetLastig? Dat snappen we. Gelukkig kan een diëtiste of een GLI-traject je hier goed bij helpen. Dit kun je aanvragen via je huisarts.

4. Hormonale factoren

Heb je last van hormonale veranderingen, klachten of ziekten?

Ga eens op onderzoek uit met je huisarts. Waar komt dit vandaan? Lees hier meer over de hormoonhuishouding en obesitas.

5. Afwijking aan de hypothalamus

Is er bij jou al vanaf vroege leeftijd sprake van extreme eetlust? Heb je hersenletsel of bestralingen gehad?

Bovenstaande kan van invloed zijn op een veranderende stofwisseling. Wil je weten hoe dit zit? Lees hier meer over de hersenen en obesitas en ga erover in gesprek met een zorgverlener.

6. Genetisch

Is er bij jou sprake van afwijkingen in je DNA waardoor je gewicht sneller toeneemt?

Helaas zijn we niet allemaal geboren met maatje 34 en een super snelle stofwisseling. Gelukkig zijn er wel altijd mogelijkheden om lekker(der) in ons vel te zitten. Denk eens aan een sportbuddy, een coach of een goede diëtiste. Maar er is meer mogelijk tegenwoordig. Praat erover met je omgeving of ga naar de huisarts voor professionele hulp.

Check jouw persoonlijke situatie

Waarom is afvallen zo #VetLastig?

Waarom heb ik altijd honger?