Waarom heb ik altijd honger?

Waar komt je hongergevoel vandaan?

 

Hoe komt het toch dat sommige mensen altijd honger hebben? Waar komt een onweerstaanbare eetdrang -of wel ’craving‘- vandaan?

Om dit goed te begrijpen zijn er twee gebieden in de hersenen die daar een belangrijke rol bij spelen, en effect hebben op ons lichaamsgewicht:

1. Hypothalamus
Dit is ons honger centrum. Het reguleert de honger en verzadiging. De hypothalamus vertelt je wanneer het tijd is om te gaan eten of juist wanneer je moet stoppen met eten.

2. Mesolimbisch beloningssysteem
Dit systeem kan cravings (oftewel: eetdrang) naar bepaald voedsel veroorzaken. Ook als je geen honger hebt. Door de factoren ‘wanting’ (ik wil het) en ‘liking’ (ik heb trek) wordt je smaakgevoel opgeroepen. Dit kan door contact met voeding (wanting), wat leidt tot de motivatie om het op te willen eten (liking).

Tegenwoordig is de behandeling erop gericht om zowel de honger als de cravings aan te pakken.

 

Een lesje hormoonhuishouding

 

Even wat belangrijke theorie voor mensen met obesitas. Je kunt namelijk last hebben van een verstoorde hormoonhuishouding. Hierdoor klopt je hongergevoel niet met de werkelijkheid, en eet je meer dan nodig is. Deze disbalans komt tot stand tussen drie hormonen:

• Ghreline
Ghreline activeert het hongergevoel vanuit de maag. Het geeft een seintje aan de hersenen (de hypothalamus) zodra de maag leeg begint te raken. Je krijgt honger. Mensen met een grotere maag hebben meer ghreline en krijgen sneller een hongergevoel. Zij eten over het algemeen dus meer en vaker. Vandaar de optie op een maagverkleining, mits dit de oorzaak is van het overgewicht.

• Leptine
Leptine is actief in de vetcellen. Het geeft een signaal aan de hersenen (de hypothalamus) wanneer het lichaam is verzadigd. Hoe meer vet er in het lichaam zit, hoe meer leptine er naar de hersenen gaat. Je zou zeggen dat dat juist een goed teken is, maar een overschot aan leptine zorgt voor een blokkade in de hypothalamus. Het signaal ’’ik zit vol’ blijft achterwege en je blijft dus eten terwijl je lichaam niet meer voedsel nodig heeft.

• Cortisol
Cortisol activeert het lichaam om in actie te komen. Te veel cortisol betekent een ’’fight-or-flight modus’ en dit domineert alle andere hormonen in je lichaam. Het kan hierdoor de signalen naar je hypothalamus onderdrukken, waardoor je niet meer voelt of je nu echt honger hebt of niet. Daarbij krijg je bij teveel cortisol in je lijf (stress) meer zin in suiker, en dit houdt de ’rush’ juist in stand waardoor het moeilijk is om te stoppen met eten.

 

Wat kun je doen?

Laat jouw eigen lijf en situatie onderzoeken. Neem hiervoor een arts of GLI coach in de arm. Zij hebben de aanpak op maat die bij jou past.

Heb je veel last van stress of onverwerkte gebeurtenissen? Dan kan dit letterlijk in je lijf gaan zitten. Praat erover met je huisarts en ga op zoek naar de juiste oplossing.

Genetisch bepaald? Dat kan ook. Helaas is niet iedereen gezegend met een perfecte balans tussen de hormonen. Ook hiervoor kun je hulp inschakelen bij een zorgverlener. Denk bijvoorbeeld aan een dietiste, leefstijlcoach of complete GLI-behandeling.

WIST JE DAT…

Hoe meer vet(cellen) in je lijf, hoe sneller je hormoonhuishouding uit balans raakt? Obesitas kun je het daarom het beste zo snel mogelijk aanpakken.

 

Check jouw persoonlijke situatie

Wat doet teveel lichaamsvet met mijn lichaam en geest?

Welke stappen kan ik zetten naar een gezond lichaam?