Wat is obesitas eigenlijk?

Over obesitas

Obesitas is een complexe ziekte die gekenmerkt wordt door overmatige vetopstapeling in het lichaam. Dit brengt vaak verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee en kan een negatief effect hebben op lichaam en geest. Voor mensen met obesitas is het lastig om af te vallen waardoor de ziekte chronisch kan worden. Hier liggen een heleboel factoren aan ten grondslag, die per persoon verschillen.

 

Wat doet teveel lichaamsvet met mijn lichaam en geest?

Lichaamsvet is een orgaan met vitale functies, net als het hart en de longen. Sterker nog: lichaamsvet is zelfs één van de belangrijkste organen van ons lichaam.

Als je obesitas hebt, houd je meer vet vast in je vetcellen. Een vetcel kun je ook wel vergelijken met een ballon waar meer of minder lucht in zit. Deze is rekbaar, maar de ene persoon heeft een net iets ‘soepelere’ vetcel dan een ander. Dit verklaart waarom de ene persoon ook sneller vol zit dan een ander.

Zolang je lichaamsvet qua omvang binnen de perken blijft, houdt het je gezond en beschermt het je tegen kou en stoten. Wat er gebeurt bij obesitas? Dan geven je vetcellen een overschot aan hormonen en andere stofjes af, die allerlei processen in het lichaam verstoren.

Door jouw ’Body Mass Index‘ (BMI) te berekenen kun je meten of er sprake is van overgewicht of obesitas. De tabel hieronder laat zien welke conclusie bij welke waardes passen voor personen vanaf 18 jaar.

18,5 of minder Je hebt ondergewicht. Probeer wat aan te komen of in ieder geval niet af te vallen. Neem eventueel contact op met je huisarts.
18,5–25 Gefeliciteerd, je hebt een gezond gewicht! Ga zo door!
25–30 Je hebt overgewicht. Probeer wat af te vallen of in ieder geval niet aan te komen.
30–40 Je hebt obesitas. Dit betekent dat je last kunt hebben van gezondheidsklachten door overgewicht. Check je persoonlijke situatie. Praat eens met je huisarts.
40 of meer Je hebt morbide obesitas, ook wel ernstig overgewicht. Je hebt waarschijnlijk last van gezondheidsproblemen. Ga naar de huisarts voor hulp.

Bereken je eigen BMI
op de website van het Voedingscentrum

Check jouw persoonlijke situatie

Waarom is afvallen zo #VetLastig?

Welke oorzaken hebben invloed op obesitas?