Als jouw overgewicht je gezondheid en geluk in de weg staat

Door Floor van der Steen

Het was 2016 en ik keek in de spiegel, het was zo’n kleine spiegel. Ik ontweek al jaren een grote passpiegel. Winkelen deed ik ook niet meer, want de confrontatie vond ik te heftig. Je ziet alles zo goed en dat was precies wat ik niet wilde zien. De blik in mijn ogen vergeet ik nooit meer. Ik zag verdriet en angst. Wat nu als ik zo door zou gaan? Wat zou mij dit kosten op korte en lange termijn? Mijn hele leven was gericht op het mezelf aanpassen aan mijn gewicht. Maar ik wilde andersom, ik wilde mijn gewicht aanpassen op mijn leven.

Ik had alle diëten geprobeerd die er waren. Pillen, poeders en volgende afval goeroes in de hoop dat zij het geheime recept hadden. Ik viel af, altijd, maar nooit van lange duur. De teleurstelling groeide alleen maar, net zoals mijn gewicht. De wilskracht was er maar de verleiding te groot.

Ik was 36, werkte als psychiatrische verpleegkundige in de gevangenis en was in de bloei van mijn leven. Althans, ik wilde dit zo graag voelen. Al enige tijd dacht ik na over een maagverkleining. De belemmerende overtuigingen waren voor de duur van drie jaar prominent aanwezig. ‘Je snijd toch niet in een gezond lijf? ‘Ik kan het toch zeker zelf wel.’ ‘Mensen met een maagverkleining kiezen de makkelijkste weg’. Al deze zinnen draaide ik om en startte met dat ik het NIET meer zelf kon. Ik had hulp nodig.

Na slapeloze nachten en velen gesprekken met dierbaren nam ik de stap. Ik ging naar de huisarts voor een verwijzing voor een maagverkleining. Vanaf dat punt was bij mij de knop om.

Sinds ik ben geopereerd is er een hoop veranderd. Door de maagverkleining is bij mij de reset knop ingedrukt. Niet alleen qua gewicht, maar ik help nu ook anderen die worstelen met hun gewicht.

De formule die we allemaal kennen: minder eten en meer bewegen, die kennen we wel. De formule is alleen niet compleet want we vergeten vaak dat stress, slaap, hormonale problemen en medicatie ook ervoor kunnen zorgen dat je in gewicht aankomt. In mijn praktijk help ik mensen hiermee. Om te ontdekken hoe het komt dat ze lastig afvallen. Ik kijk vooral naar wat WEL kan i.p.v. niet. Wat past in jouw ritme en leven en waar word je gelukkig van. Soms zijn we vergeten hoe leuk beweging is, kies daarom altijd iets wat bij jou past. En dat je wel professionele hulp kan gebruiken is heel logisch.

Ook zie ik veel mensen die vooral doen wat anderen van hen verwachten. Stel nu dat jij je eigen regels mag maken. Zou je hierdoor letterlijk verlichting voelen? Ga daar eens over nadenken, wie weet scheelt het je al een paar kilo.

Ik gun jou namelijk een leven die voor jou is ingericht op jouw manier met geluk en gezondheid als belangrijke waarden.

 

Floor van der Steen

www.floorvandersteen.nl